José Luis Cuerda: “A llegir i escriure ens ensenyen, però a interpretar les imatges i els sons no”

por / miércoles, 02 marzo 2016 / Publicado enSin categoría

25353054245_75d82a9049_z

BY:  VIOLETA PERAITA

Amb aquestes paraules el director de cinema José Luis Cuerda va transmetre al públic de la MICE la importància de la educació audiovisual. El cineasta, durant la seua participació a la secció de la MICE “Converses amb el director”, junt a el crític cinematográfic Antoni Llorens, va dir que es imprescindible “educar la mirada” per a interpretar les pel·lícules de forma més eficiente, i axò s’ha d’ensenyar a xiquets i xiquetes. El director va comentar el problema que suposa que, freqüentment, quan vegem una pel·lícula ens quedem amb les imatges, no anem més enllà i basem la nostra opinió en el argument i no amb el llenguatge cinematográfic.

El director que va ser guardonat en dues ocasions amb dos premis Goya al millor guió adaptat, va asistir a la secció de la Mostra Internacional de Cinema Educatiu “Converses amb el Director” celebrada en el Centre d’Artesania de la Comunitat Valenciana i junt amb el crític de cinema Antonio Llorens, com a moderador, va oferir una entrevista oberta deixant constància, a partir de algunes anècdotes, de la seua llarga trajectòria al mon cinematogràfic.

Altra faceta de José Luis Cuerda té a vore amb la seua tasca com a productor. Ha destacat en aquest àmbit per haver produït pel·lícules de directors com Alejandro Amenábar.

També va fer referència l’avanç tecnològic que ha permès que hui en dia siga més fàcil fer un producte audiovisual, tots tenim un dispositiu mòbil al nostre abast pel que ell insta a que en les escoles i en la societat en general es faça impuls per apropar-se al món audiovisual.

El director de cinema va demostrar ser una persona molt propera i no dubtà en fer bromes amb el públic. Cuerda ha compartir anècdotes de la seua infantesa i com va descobrir la seua passió pel cinema. El director ha declarat que «les decisions serioses que prenem en la vida es deuen a que deixem de ser seriosos» fent referència als seus inicis al sèptim art. També va contar curiositats sobre els rodatges de les seues pel·lícules i anècdotes amb els actors dels que va dir que preferix que actuen en compte de interpretar.

El cineasta comentà que el que més li interessa de les seues pel·lícules son els personatges i com es senten, aprofundir en el per què dels seus actes i plasmar les reaccions purament humanes. Als 69 anys d’edat, José Luis Cuerda segueix en actiu desenvolupant la seua faceta com escriptor.

El director ha rebut el premi a la seua trajectoria durant la ceremonia de cloenda de la MICE 2016.

SUBIR