L’AUDIOVISUAL COM A EINA PER A RECUPERAR LA MEMORIA HISTÒRICA I SUPERAR LES FERIDES DE GUERRA

por / miércoles, 02 marzo 2016 / Publicado enSin categoría

BY ANDREA AVILÉS

Durant la MICE es van presentar els treballs audiovisuals: “Halmoni: dones coreanes obligades a l’esclavitud sexual per l’exèrcit imperial japonès” i “Exili”, dos documentals que reivindiquen la importància de la recuperació de la memòria històrica per tancar les ferides, encara obertes, com a forma de superar un conflicte.

La història de les Halmonis era desconeguda per a l’opinió pública coreana fins a 1991, quan la primera dona es va atrevir a donar testimoni del seu patiment i d’altres dones que, com ella, van ser esclaves sexuals dels militars japonesos en 1937. Aquest fou començament d’un moviment que es va internacionalitzar fins que a l’any 2015, el govern japonès oferí una compensació econòmica a totes les víctimes. “Em va sorprendre que els meus companys a la universitat insultaven el govern japonès però desconeixien el conflicte”, explicà Kim Jae-Woo, estudiant universitAutors "Halmonie"ari i director del documental. Aquest va ser el motiu que el portà a començar amb el projecte. El director destacà la importància de considerar l’esclavitud sexual com a crim de guerra, i de recuperar els relats oblidats pels llibres d’ història per superar el conflicte. El documental repassa el camí del moviment, arreplegant els testimonis de les víctimes i opinions d’experts.

‘Exili’, produït per Joëlle Compère i Josh Imelson a l’institut Jean Vigo de Millau de França amb l’ajuda dels estudiants de primer de batxiller, conta les històries de tres dones espanyoles a l’exili a França. Tres vivències diferents que parlen d’un dels aspectes menys explorats de la postguerra franquista, que s’actualitza i invita a la reflexió sobre la crisi actual dels refugiats que ocupa notícies de tots els mitjans de comunicació. La relació amb la nostra història ha estat construïda, en aquesta ocasió pels alumnes francesos, que mostraren interès per un tema que en Espanya ha estat parcialment ignorat per l’opinió pública. “Es una historia desconeguda per molta gent” comenAutors "Exili"tava el productor Josh Imelson. El productor va destacar la importància de conèixer les històries abans de que desaparegueren. I també la funció de nexe que ha exercit Jacques Cohen, el professor d’espanyol de l’institut i president de l’Agermanament Sagunt-Millau.

Aquestes dos produccions es van exhibir dins la secció informativa internacional de la MICE 2016.

 

 

Durant la MICE, INÉS CALERO i SARA CHUST van tindre ocasió d’entrevistar als autors:

 

 

SUBIR